dinomin_ebutik1

Inbjudan
-"Välkommen till en spöklik fest..."
-Lägg med en liten plastspindel i kuvertet.
-Klipp ut spöken ur vit kartong. Klipp hål för ögonen.
-Ett inbjudningskort i form av en stor spindel.
-Gör ett spöke med hjälpa av en vit servett eller vitt tyg. Klipp till en kvadrat och lägg lite bomull i mitten. Knyt om tyget med ett band så att bomullen bildar ett huvud. Skriv inbjudan på en bit kartong och trä på bandet. Rita ögon och mun.

 

Klädsel
-Spöke - Ett gammalt laken med urklippta hål för ögonen blir en enkel spök-klädsel.
-Häxa - svart klänning, svarta kängor och en svart häxhatt.
-Mumie - riv några lakan i remsor och vira in dig i dem.
-Dracula - svarta byxor, vit skjorta, svart mantel, låtsaständer, smink och bakåtslickat hår.
-Sminka gästerna med maskerad-smink. Ansiktena kan målas t ex vita eller gröna. Måla sedan svarta ringar under ögonen, blod, insekter etc. Använd din och barnens fantasi!

 

Dekorationer
-Du kan göra spöken av vitt tyg: Klipp ut kvadrater av tyget och lägg gamla kläder eller tyg i mitten. Knyt om "halsen" med ett rep eller snöre och måla ansikte med markeringspenna. Häng upp spöken ute i trädgården eller inne i huset. Mindre spöken gör du av vita servetter eller silkespapper.
-Spindlar och ormar.
-Skelett i plast eller kartong.
-Svarta fladdermöss av papper som hängs upp i taket.
-Lakan kan hängas upp i taket eller läggas över möbler (speciellt möbler som du vill skydda lite extra).
-Täck för fönstren med svart kartong, svarta sopsäckar eller folie.
-Orange glödlampor eller svarta lampor (s.k. blacklights) som ger ett självlysande sken.
-Självlysande skelett.
-Rita ansikten med svart markeringspenna på vita ballonger.
-Svart lakan till duk.
-Torra löv på golvet som prasslar när man går på dem.

 

Att bjuda på
-Spagetti som färgats grön med karamellfärg. Ketchup = blod...
-Spöktårta. Gör en vit gräddtårta i form av ett spöke med lakritsbitar till ögon.
-Spindel-tårta. Baka en rund tårta och täck med vit glasyr. Innan glasyren stelnat gör du cirklar av chokladglasyr. Dra sedan ut cirklarna med en gaffel och du får ett spindelnät. Dekorera med leksaksspindlar eller spindlar av blockchoklad (smält chokladen och spritsa som spindlar på bakplåtspapper. Låt stelna)..
-Kyrkogårds-tårta. Gör en rektangulär tårta och dekorera som en kyrkogård: grön grädde eller kokos som gräs. Stick ner kex som gravstenar. Sätt ett litet plastskelett på tårtan med en skylt "Kalle 10 år".
-Häx-fingrar: Baka avlånga kakor, typ "finska pinnar". Böj varje kaka lite grann som ett finger och tryck dit en mandel som nagel.
-Spök-glass. Dela en banan i två halvor och stick i en väldiskad glaspinne i varje halva. Klä in den i plastfolie och lägg i frysen ca tre timmar. Smält vit blockchoklad och bred chokladen över bananerna eller doppa banan-glassarna i chokladen. Fäst små chokladbitar som ögon och mun och låt allt stelna på bakplåtspapper Lägg alltsammans i frysen tills det är dags för servering.
- Röd saft eller dricka = blod...
Servera drickan ur en svart hink, rör om i "häxbrygden" med en pinne från skogen.
-Frys vatten i plasthandskar. Ta bort handskarna och lägg de två händerna i en bålskål tillsammans med drickan.
-Ätbara popcorn-händer. Skaffa tunna genomskinliga plasthandskar. Lägg en färgglad godisbit längst ut i varje finger (som naglar) och fyll sedan handsken med popcorn. Knyt om ordentligt med ett snöre eller band.

 

Godispåsar
-Gör knyten av svart tyg att lägga godiset i. Knyt om med ett band.
-Leksaks-spindlar
-Gör en spök-klubba: Lägg vitt papper runt en klubba som knyts om med ett snöre. Rita spök-ögon utanpå.

Lekar
-Spökvandring (kan med fördel ske utomhus, men funkar inomhus också)
Spela lite spöklik musik i bakgrunden. Ett läskigt skrik kan bli en bra början. Att plötsligt få en massa popcorn över sig är nog så skrämmande när det sker i mörker...
Anpassa spökvandringen efter barnens ålder, det är ju inte meningen att någon ska bli alldeles skräckslagen.
-Vem är spöket?
Spela musik och låt barnen gå runt i rummet. När musiken tystnar ska de sätta sig och blunda på golvet. Lägg ett lakan över något av barnen och ropa: "Det spökar! Det spökar! Nu får barnen titta och ska lista ut vem som är under lakanet.
- Hjälp spindlarna hem
Använd en stor kartong och måla den svart. Rita upp ett stort spindelnät och skär ut olika stora hål i nätet. Sy enkla spindlar i svart filt (2 rundlar och 8 ben, fyll med ärtor). Låt barnen kasta prick med spindlarna. Olika hål ger olika poäng.
-En hälsning från mumien
Tejpa fast en liten present i ena änden av toalettpappret på en toalettrulle. Linda sedan toalettpappret försiktigt till en boll och tejpa då och då fast nya presenter. Alla barn sitter i en ring. Det första barnen börjar och ska då linda upp toalettpappret runt t ex sin arm eller sitt ben tills hon/han får fram en present. Då rivs pappret försiktigt av och "bollen" skickas vidare till nästa barn osv.
-Spökleken
Välj ett barn som är spöke. Alla de övriga står still och blundar. Spöket går runt i rummet och ställer sig bakom någon av deltagarna, där ska spöket tyst (i huvudet) räkna till 10. Om barnet som spöket står bakom inte säger "Finns det ett spöke bakom mig?" innan spöket räknat till 10
-Stafett
Köp ett tiotal bordtennisbollar och förbered dem genom att rita dem som ögon med markeringspennor. Rita pupill, iris och blodkärl. Dela upp barnen i lag. Den förste i varje lag får ett antal "ögon" att hålla i händerna (det ska vara ganska många, ca 6 st kan vara lagom) medan de springer runt en bana för att lämna över dem till näste lagmedlem. Om någon boll tappas måste den plockas upp innan man får springa vidare.